Autiotalon purkaminen - vanha pois uuden tieltä

Vanhan rakennuksen purkuvaihe

Liisa ja Seppo

5/12/20243 min read

Illaksi kotiin -tontillamme ollut vanha rakennus purettiin projektimme alkajaisiksi. Hihat käärittiin tuolloin vihdoin konkreettisesti. Purkuvaihe oli hyvä tutustumismahdollisuus tulevien naapureiden kanssa. Mitä löytyikään vintiltä? Lue Liisan ja Sepon kertomus purkutyöstä.

Vanhaa rakennusta ei voi lähteä tuosta vaan purkamaan. Käsikirjoituksessa pitää ottaa huomioon suunnittelu ja luvat, turvallisuusarviointi, mahdollisten palveluiden irtikytkeminen, asbestin poistaminen, materiaalien lajittelu ja kierrätys, purkutyö, jätteiden käsittely ja tontin puhdistus. Miten porukkamme onnistui näissä vaiheissa ja löytyikö tontilta kenties aarteita tai aikaisempaa tarinaa?

Huhtikuussa 2021 saimme kaupungilta odotetun luvan puiden kaatoon tontilta, sillä eihän puitakaan saa kaupunkialueella kaataa ihan noin vain. Innostus oli valtaisa, kun pääsimme hankkeessamme vihdoin viimein tositoimiin ja pidimme aurinkoisena alkukevään viikonloppuna risusavotan. Muutaman ison puun kaadon hoitivat alan ammattilaiset turvallisesti, joten meidän osaksemme jäi vain kaadettujen runkojen karsinta. Pienempien, alle 15 senttisten runkojen kaadon hoidimme oman ripeän väkemme ja jälkikasvumme voimin. Poisvietävää puustoa kertyi metsittyneeltä tontilta reilu rekkakuorma.

Kurkistus tulevaisuuteen: Risusavottaa saimme harjoittaa kyllä vielä myöhemminkin. Kun rakentamisen alku lykkääntyi, niin seuraavanakin kesänä saimme siivota tonttiamme roskapuusta ja pudonneista oksista. Onneksi henkilöauton peräkärryllä sai viedä risuja ilmaiseksi Topinojalle.

Seuraavina viikonloppuina jatkoimme talkoita vanhan talon ja sen talousrakennusten tyhjennyksen merkeissä. Voi vain kuvitella, mitä kaikkea vanha talo ulkorakennuksineen voi sisuksiinsa kätkeä, vaikka se oli ehtinyt olla asukkaita vailla useamman vuoden. Vanhan talon ullakkoa tyhjentäessämme saimme tutustua menneiden vuosien vaatemuodin ohella mm. TV-, lastentarvike- ja urheiluvälinemalleihin. Erikoisin löytö taisi olla sarja kalloröntgenkuvia.

Tyhjennyksen yhteydessä lajittelimme kierrätyskelpoisen muovin, metallin ja lasin kierrätykseen toimitettavaksi. Tämä oli taloudellisesti järkevää, sillä nämä saimme viedä jäteasemalle maksutta tai huomattavasti sekajätettä halvemmalla.

Suunnittelu ja luvat

Vanhan rakennuskannan purkamiseen tulee hankkia erillinen purkulupa, samoin kuin puiden kaatamiseenkin. Lupabyrokratiaan kuuluu naapurien kuuleminen, eli sen selvittäminen, ovatko suunnitelmat rajanaapureille OK. Naapuritaloyhtiöiden isännöitsijä sai meiltä viestiä ja kiersimme listan kanssa tonttimme ympärillä olevat omakotitalot. Kierroksella suhtautuminen rakennushankkeeseemme oli hyvin positiivista, sillä tulevat naapurit olivat tyytyväisiä, kun pitkään tyhjillään ollut talo oli tarkoitus vihdoin purkaa asiallisesti eikä se esimerkiksi palanut epämääräisen joukon oleskelun seurauksena. Naapureihin tutustuminen vastaavien kuulemisten muodossa jatkui kyllä itse rakentamisen lupavaiheissakin…

Turvallisuusarviointi

Tyhjillään seisseen ja kunnoltaan tuntemattoman rakennuksen tyhjennykseen ja purkuun ei voi tietenkään sännätä suin päin, vaan ennen purkutöitä on varmistettava, että rakenteet kestävät liikkumisen turvallisesti. Totesimme katon pitäneen vettä riittävän hyvin, eivätkä välipohja tai lattia olleet lahonneet vaaralliseen kuntoon. Muita mahdollisia riskejä olivat asiattomien kulkijoiden jälkeensä jättäneet huumeneulat sekä vanhan talon pöly ja mahdollinen home. Tyhjennystyöhön käytiin siis viiltosuojahanskoin ja pölysuojaimin varustautuneina.

Jos purkukohteessa on ollut kytkettyinä vesi, viemäri, sähkö tai kaasu, niin näiden poiskytkeminen on tietenkin varmistettava asianmukaisista paikoista. Meidän tapauksessamme taloa ei ollut koskaan liitetty kunnalliseen vesi- tai viemäriverkkoon, joten niistä ei aiheutunut lisätoimenpiteitä. Sähkökin oli katkaistu jo ammoin.

Asbestin ja muun ongelmajätteen poistaminen

Purkukohteista löytyy poikkeuksetta jotain nykyään vaarallisiksi katsottavia materiaaleja, jos ei muualta, niin perinteinen asbestilevy saunan kiukaan takaa. Näin oli myös meidänkin kohteessamme. Tonttia raivatessamme havaitsimme myös pilaantunutta maata, kun tontille oli vuosien varrella peitelty kaikenlaista elämän tuottamaa jätettä. Esiin nousi esimerkiksi auton kardaaniakseli, muuta metalliromua ja lasinsirpaleita.

Saastunut maa ja ongelmajäte toimitettiin tunnistamisen jälkeen asianmukaiseen käsittelyyn.

Tyhjennetyn talon lopullinen purku tapahtui koneellisesti ja purun yhteydessä urakoitsija erotteli purkujätteestä kattopelit, saunakiukaat ja muut metallit erikseen, kuten myös betonin/tiilet sekä puutavaran. Nämä kaikki menivät erikseen asianmukaiseen käsittelyyn.

Itse talon tultua puretuksi lattian alta paljastui vielä pari matalaa kellaria. Näihin oli vuosikymmenten mittaan kertynyt varsin laaja valikoima erilaisia pulloja, joista näkyi esimerkiksi olutpullojen kehitys vuosien mittaan. Pullot löysivät tiensä lasinkeräykseen sen tarkemmin mahdollisia museoarvoja miettimättä.

Purkutyön päätteeksi siirrettiin kivijalan porakivet tontin reunalle odottelemaan mahdollista jatkokäyttöä. Paikalla ollut kaivinkone poisti myös rakennuspaikan pintamaat ja paljasti tasaisen kauniin kallion odottelemaan tulevia louhintatöitä.